Biopotraviny: sú potraviny vyrobené zo surovín pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva dopestované bez použitia umelých hnojív, chemických postrekov, genetických manipulácií, hormónov a týrania zvierat.
Sú vyprodukované čo najšetrnejším spôsobom, bez použitia syntetických konzervačných látok a farbív:
- Neobsahujú chemické látky – konzervačné látky, farbivá, aromatiká
- Pri ich pestovaní sa nepoužívajú chemické pesticídy(hnojivá)
- Pri chove zvierat v ekologickom poľnohospodárstve je zachovaná „welfare“ – pohoda zvierat
- Sú chutnejšie
- Neobsahujú geneticky modifikované organizmy
- Sú nutrične bohatšie
- Sú dopestované maximálne šetrne k prírode
- Vďaka ekologickému poľnohospodárstvu sa na trhu objavujú už dnes zabudnuté druhy obilnín a strukovín
- Bývajú spojené s certifikátom FAIR TRADE – spravodlivé obchodovanie s rozvojovými krajinami
- Biopotraviny obsahujú menej vody a viac aromatických látok v porovnaní s konvenčnými. Preto sú chutnejšie – majú výraznú, charakteristickú chuť.
V porovnaní s konvenčnými potravinami obsahujú biopotraviny viac horčíku a železa, ako aj vitamínu C, ktoré sú dôležité pre odolnosť proti ochoreniam zo stresu a proti poruchám srdečnej činnosti. Biopotraviny obsahujú tiež viac vlákniny a bioaktívnych látok, čím znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení.
Bioprodukty patria k drahším na našom trhu. Treba si ale uvedomiť, že ekologickí poľnohospodári majú:
- väčšinou menšie pozemky
- viac druhov plodín
- viac ručnej práce
a spracovatelia:
- spracúvajú menšie objemy sezónne a bez chémie