Tabbouleh je jedlo pochádzajúce z oblasti Stredného východu. Tradične sa skladá z bulguru, paradajok, mäty, petržlenu, jarnej cibuľky a citrónovej šťavy.  V preklade tabbouleh  znamená doslovne „trochu korenisté“. V Turecku je obdoba tabbouleh známa pod názvom kisir, v Arménsku ho poznajú pod názvom eetch. Na Cypre toto jedlo poznajú pod názvom tambouli. V Libanone prevláda nad samotným bulgurom petržlen. Je to výborný vegeteriánsky šalát. Bulgur sa vyrába z rôznych obilnín, v rôznych hrúbkach. Najznámejší je bulgur z tvrdej pšenice. Pšenica sa drvý, potom sparí a nakoniec je sušená na slnku. Bulgur dostať kúpiť v rôznych hrúbkach, v našom obchode nájdete hrubý a jemný bulgur z pšenice a ryžový bulgur. www.bioaktiv.sk

Bulgur                                                                                   200g (1 hrnček)

Nakrájané paradajky (lúpané, alebo nelúpané)                     500g

Jarná cibuľká                                                                         200g

Veľké zväzky petržlenu                                                          2-3 zväzky

Čerstvá mäta                                                                        1 veľký zväzok

Drvený rímsky kmín                                                              1/2 čajovej lyžičky

Olivový olej                                                                           1/4 hrnčeka

Citrónová šťava z dvoch citrónov, soľ, čerstvo drvené čierne korenie podľa chuti.

Dajte bulgur do veľkej misy a zalejte vriacou vodou (pomer ako pri ryži cca 1:2), zakryte pokrievkou, alebo plastovou fóliou a nechajte postáť 30-45 minút. Zlejte cez syto, prebytočnú vodu vytlačte drevenou varechou. Nakrájajte na jemno cibuľky až po zelenú časť. Nasekajte na jemno petržlen a mätu (pri tomto kroku si dávajte pozor na hrubé stonky petržlenu, ktoré môžu byť horké).  Zmiešajte zeleninu s bylinkami, ochuťte soľou, korením a rímskym kmínom. Primiešajte bulgur, zalejte oliovým olejom a citrónovou šťavou. Dobre premiešajte. Chute sa zvýraznia keď tabbouleh necháte pár hodín postáť. Do tabbouleh môžete pridať aj inú zeleninu, ako uhorky, alebo papriky podľa Vašeho vkusu. Dobrú chuť!