Tabbouleh je jedlo pochádzajúce z oblasti Stredného východu. Tradične sa skladá z bulguru, paradajok, mäty, petržlenu, jarnej cibuľky a citrónovej šťavy. V preklade tabbouleh znamená doslovne „trochu korenisté“. V Turecku je obdoba tabbouleh známa pod názvom kisir, v Arménsku ho poznajú pod názvom eetch. Na Cypre toto jedlo poznajú pod názvom tambouli. V Libanone prevláda nad samotným bulgurom petržlen. Je to výborný vegeteriánsky šalát. Bulgur sa vyrába z rôznych obilnín, v rôznych hrúbkach. Najznámejší je bulgur z tvrdej pšenice. Pšenica sa drvý, potom sparí a nakoniec je sušená na slnku. Bulgur dostať kúpiť v rôznych hrúbkach, v našom obchode nájdete hrubý a jemný bulgur z pšenice a ryžový bulgur. www.bioaktiv.sk
Bulgur 200g (1 hrnček)
Nakrájané paradajky (lúpané, alebo nelúpané) 500g
Jarná cibuľká 200g
Veľké zväzky petržlenu 2-3 zväzky
Čerstvá mäta 1 veľký zväzok
Drvený rímsky kmín 1/2 čajovej lyžičky
Olivový olej 1/4 hrnčeka
Citrónová šťava z dvoch citrónov, soľ, čerstvo drvené čierne korenie podľa chuti.
Dajte bulgur do veľkej misy a zalejte vriacou vodou (pomer ako pri ryži cca 1:2), zakryte pokrievkou, alebo plastovou fóliou a nechajte postáť 30-45 minút. Zlejte cez syto, prebytočnú vodu vytlačte drevenou varechou. Nakrájajte na jemno cibuľky až po zelenú časť. Nasekajte na jemno petržlen a mätu (pri tomto kroku si dávajte pozor na hrubé stonky petržlenu, ktoré môžu byť horké). Zmiešajte zeleninu s bylinkami, ochuťte soľou, korením a rímskym kmínom. Primiešajte bulgur, zalejte oliovým olejom a citrónovou šťavou. Dobre premiešajte. Chute sa zvýraznia keď tabbouleh necháte pár hodín postáť. Do tabbouleh môžete pridať aj inú zeleninu, ako uhorky, alebo papriky podľa Vašeho vkusu. Dobrú chuť!