100g červených alebo bielych fazúľ (môžete použiť aj naše fazuľky v skle, vtedy stačí jeden pohár)

200g kamutu (môžete použiť aj inú obilninu, napr. špaldu alebo raž)

5 veľkých dozretých paradajok (môžete použiť aj našu Paradajkovú pasatu)

lyžicka trstinového cukru

balzamikový ocot

petržlenová vňaťka

olivový olej

bobkový list,soľ, čierne korenie

 

  • pokiaľ používate sušenú fazuľku treba ju na noc namočiť do vody, takisto kamut na noc namočte do studenej vody
  • na druhý deň dajte fazuľku variť spolu s dvoma bobkovými listami kým nezmäkne, fazuľka sa bude variť dlho preto si ju pripravte dostatočne vopred
  • dajte variť kamut s lyžickou soli, pokiaľ ste ho na noc namočili mal by sa variť cca 1 hodinu, alebo kým nezmäkne
  • paradajky sparte a ošúpte a nakrájajte nadrobno
  • keď máte fazuľku uvarenú, rozohrejte olivový olej a nechajte na ňom mierne skaramelizovať lyžičku cukru, opatrne pridajte paradajky aj so šťavou
  • zmes trochu povarte a dobre premiešajt, pridajte zmäknuté fazuľky a nechajte trochu na panvici pripiecť kým sa neodparí tekutina
  • ochuťte balzamikovým octom, soľou a čiernym korením, pridajte mäkký kamut
  • nechajte trochu vychladnúť a pridajte nasekanú petržlenovú vňať, dobre premiešajte

 

Môžete podávať ako studený šalát alebo ako prílohu.