100g červených alebo bielych fazúľ (môžete použiť aj naše fazuľky v skle, vtedy stačí jeden pohár)
200g kamutu (môžete použiť aj inú obilninu, napr. špaldu alebo raž)
5 veľkých dozretých paradajok (môžete použiť aj našu Paradajkovú pasatu)
lyžicka trstinového cukru
balzamikový ocot
petržlenová vňaťka
olivový olej
bobkový list,soľ, čierne korenie
- pokiaľ používate sušenú fazuľku treba ju na noc namočiť do vody, takisto kamut na noc namočte do studenej vody
- na druhý deň dajte fazuľku variť spolu s dvoma bobkovými listami kým nezmäkne, fazuľka sa bude variť dlho preto si ju pripravte dostatočne vopred
- dajte variť kamut s lyžickou soli, pokiaľ ste ho na noc namočili mal by sa variť cca 1 hodinu, alebo kým nezmäkne
- paradajky sparte a ošúpte a nakrájajte nadrobno
- keď máte fazuľku uvarenú, rozohrejte olivový olej a nechajte na ňom mierne skaramelizovať lyžičku cukru, opatrne pridajte paradajky aj so šťavou
- zmes trochu povarte a dobre premiešajt, pridajte zmäknuté fazuľky a nechajte trochu na panvici pripiecť kým sa neodparí tekutina
- ochuťte balzamikovým octom, soľou a čiernym korením, pridajte mäkký kamut
- nechajte trochu vychladnúť a pridajte nasekanú petržlenovú vňať, dobre premiešajte
Môžete podávať ako studený šalát alebo ako prílohu.