Pôvodom je tento pokrm z Egypta, avšak nájdete ho vo väčšine krajín Stredného východu. Často ho považujú aj za národné jedlo Izraela. Falafel sú malé guľôčky z pučeného cíceru (v niektorých prípadoch sa pridáva pučený bôb). Podáva sa v arabskom chlebe, s nakladanou zeleninou, jogurtom, alebo omáčkami z tahini.
Sušený cícer 200g (1hrnček)
Polovica cibule
Malý zväzok petržlenu
Malý zväzok koriandru
Chilli 1/2 -1 čajová lyžička
Cesnakové strúčiky 4 ks
Rímsky kmín 1 čajová lyžička
Prášok do pečiva 1 čajová lyžička
Múka (nemusí byť pšeničná) 4-6 polievkových lyžíc
Soľ
Dajte cícer do veľkej misy, zalejte dostatočným množstvom studenej vody (hladina vody musí byť minimálne 3cm nad cícerom) a nechajte nasiaknuť cez noc. Cícer varte v jemne osolenej vode, kým nebude mäkký, ale nerozpadá sa. Zliaty cícer rozmixujte v mixéry. Pridajte petržlen, koriander, soľ, chilli, cesnak a rímsky kmín a znova rozmixujte, kým je zmes nasekaná, ale nemala by mať konzistenciu pyré. Prisypte prášok do pečiva a 4 lyžice múky a premiešajte. Podľa potrby pridajte múku tak aby sa cesto dalo tvarovať do guličiek a nelepilo sa Vám na ruky. Cesto dajte do misky, prikryte a dajte na hodinu do mrazničky. Po vytiahnutí z mrazničky tvarujte malé guličky veľkosti vlašských orechov. Rozpáľte veľké množstvo oleja na hlbokej panvici (môžete použiť aj fritézu). Do rozpáleného oleja hoďte jednu guličku na skúšku, ak sa rozpadáva pridajte do cesta múku. Pokiaľ ste spokojní s konzistenciou môžete falafel vypražiť najprv z jednej a potom z druhej strany kým nebude zlatistohnedý. Môžete podávať v arabskom chlebe s nasekanými pardajkami, cibuľou, zelenou paprikou, alebo s nakladanou zeleninou. Môžete zaliať bielym jogurtom, alebo omáčkou z tahini. Namiesto sušeného cíceru môžete použiť nakladaný cícer. Dobrú chuť!